2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA mérései szerint a hatodik legmelegebb év volt 2021

A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik.

A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján csütörtökön.

A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is január 13-án mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagymértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései szerint 2021 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év.

A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet.

Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője szerint „a hosszú távú trend nagyon, nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését”.

A londoni Trafalgar tér szökőkútjainál hűsölnek emberek 2021. július 21-én, amikor a brit meteorológiai szolgálat kiadta története első hőségriasztását 
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta – ebben egyetért a NASA és a NOAA.

Adataik szerint a globális hőmérséklet – tíz év átlagát számítva – 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint 140 éve. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt – állapította meg a NOAA.
A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint.

Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam