2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grenoble lett Európa zöld fővárosa

Az Európai Bizottság közleménye szerint a francia város, amely a finnországi Lahtitól vette át a címet, Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években.

A város elsősorban a zöldítésére irányuló beruházásoknak köszönhetően nyerte el az uniós díjat. Önkormányzata többek között arra ösztönözte a lakosokat, hogy maguk is telepítsenek városi kerteket a használaton kívüli városrészekben – számolt be róla az MTI.

A város nagy hangsúlyt helyez az éghajlatváltozás mérséklésére, a fenntartható városi mobilitásra, a zajszennyezés csökkentésére, népszerűsíti a kerékpározást, és sebességkorlátozásokat vezet be.

Grenoble volt az első francia város, mely klímatervet fogadott el 2005-ben: tizenegy év alatt 25 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és azon dolgozik, hogy 2030-ra 50 százalékos csökkentést érjen el.

Az Európa zöld fővárosa címet és a vele járó 600 ezer eurós díjat az Európai Bizottság hozta létre, és első alkalommal 2010-ben ítéltek oda. A címet minden évben az a város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, különleges erőfeszítéseket tesz a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére. 

A címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, Ljubljana, Essen, Nijmegen, Oslo, Lisszabon, majd Lahti következett.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás:
Vissza
Hírfolyam