2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021-ben jelentősen nőtt az Egyesült Államok kibocsátása

A hat százalékot meghaladó növekedést a járványt követően új erőre kapó teherszállítás és légi közlekedés, illetve a szénalapú erőművek használatának fokozódása idézte elő a Rhodium Csoport (Rhodium Group) nevű független kutatóintézet szerint.

Miközben 2020-ban az ország kibocsátása a járvány előtti szinten maradt, 5 százalékkal maradva el a 2019-es szinttől, 2021-ben az autós és légi közlekedés korábbi szintjeinek visszatérése, a fogyasztási cikkek iránti erős kereslet és a szénalapú energiatermelés magas gázáraktól hajtott reneszánsza a kibocsátás jelentős növekedését idézte elő.

A közlekedéshez és energiatermeléshez kapcsolódó emisszió 10, illetve 6,6, az ipar kibocsátása 3,6, az épületeké pedig 1,9 százalékkal nőtt.

A növekedés hátterében elsősorban a teherszállítás korábbi szintekre való visszatérése és a szénalapú energiatermelés 17 százalékos fokozódása állt.

Ugyanakkor 2020-ban majd 2021-ben is nőtt a fenntartható energiaforrások használata: tavaly először elérte az energiamix 20 százalékát.

Ugyanakkor a Rhodium elemzése nem vette tekintetbe például a földhasználathoz kapcsolódó kibocsátást és az erdők, illetve az erdőtüzek és a tavalyi szárazság hatásait. Ezért a valós helyzet Kate Larsen, a jelentés egyik szerzője szerint akár ennél rosszabb is lehet.

„Nagy kihívás előtt állunk, ha teljesíteni akarjuk a Joe Biden által kijelölt klímavédelmi célokat” – mutatott rá a szakértő.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam