2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban

Bár az ausztrálok számára a forró nyarak nem jelentenek újdonságot, az Onslow nevű óceánparti kisvárosban mért hőmérséklet ott is kirívónak számít, ugyanakkor könnyen lehet, hogy a jövőben ezekhez a szélsőségekhez is hozzá kell szokni a világ hatodik legnagyobb országában.

Onslow egy kis nyugat-ausztráliai város 100 kilométerre Exmouthtól – ismertette a Phys.org.

A településen mért 50,7 Celsius-fokos hőség azért is kirívó, mert az óceán közelsége általában hűtő hatással bír.

A mérés, amely egyelőre még nem hivatalos, ugyanakkor nem állít fel új rekordot, ugyanis éppen megegyezik az eddigi napi melegrekorddal, amelyet 1960-ban, Oodnadattában mértek. A mérések kezdete óta ez a negyedik alkalom, hogy a hőmérséklet meghaladta az 50 Celsius-fokot Ausztráliában.

Ugyanakkor a 80-as évek óta eltelt időszakban globálisan kétszer gyakoribbá váltak az 50 fokot meghaladó hőmérsékletek, a klímamodellek nyomán a kutatók Ausztráliában is az extrém hőmérsékletek gyakoriságának növekedésével számolnak. A kontinens gyorsabban melegszik, mint a világátlag: 1910 óta 1,4 fokos melegedést regisztráltak.

A Onslow-ban tapasztalt hőség a kontinens szárazsággal küzdő, sivatagos területeiről érkező forró, száraz légtömegek hatására alakult ki, ami meggátolta a felhőképződést és a viharok kialakulását.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Sydney problémái jól példázzák: nem mindegy, milyen városban ér bennünket a hőség Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam