2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra rendszeressé válnak az extrém meleg esztendők

Egy friss kutatás szerint az évtized végére a Föld csaknem minden országában kétévente rekordmagas hőmérsékletekkel kell majd számolni. A trópusok viszonylag stabil klímája is melegedésnek indul, a legintenzívebb változásra pedig az északi félteke magasabb szélességi körökön fekvő területeinek kell felkészülniük.

A Communications Earth and Environment című folyóiratban megjelent tanulmány a történelmi kibocsátási szintekre vonatkozó adatokat a COP26 előtt tett emissziócsökkentési vállalásokkal kombinálva modellezte a 2030-ra várható hőmérsékleti viszonyokat.

A kutatók számításai szerint 2030-ra a Föld 165 országának 92 százaléka minden második évben extrém hőmérsékletekkel szembesül majd.

A kutatók extrém meleg hőmérsékletű év alatt az iparosodás előtti időkben százévente egyszer előforduló hőmérsékleti szélsőségeket értették.

Azt is megvizsgálták, milyen jövő elé néztek volna a Föld országai, ha az öt legnagyobb kibocsátó már az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) első, 1991-es figyelmeztető jelentését követően visszafogja a szén-dioxid-kibocsátását. Számításaik szerint ez 46 százalékkal csökkentette volna az érintett országok arányát.

A tanulmány alapján a meleg esztendők gyakorisága a trópusi Afrikában nő majd a legnagyobb mértékben, amit az ottani klíma eddigi viszonylagos stabilitása magyaráz. A legnagyobb hőmérséklet-emelkedést ugyanakkor az északi félteke magas szélességi körökön fekvő területei szenvedik majd el.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam