2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta

A brit kormány klímakockázatokról szóló friss jelentésének értékelése szerint a világban jelenleg érvényben levő klímaügyi szabályozás mellett a melegedés mértéke 2100-ra a 4 Celsius-fokot is elérheti.

A részben a brit meteorológiai szolgálat, illetve az Exeteri Egyetem tudósainak együttműködésében készült technikai riporton alapuló kormányjelentés szerint 

a Glasgow-ban megrendezett klímacsúcson elért megállapodások ugyan csökkentették a súlyos mértékű felmelegedés valószínűségét, de a biztos elkerülésére nem tűnnek alkalmasnak.

A szakértői jelentés szerint a felmelegedés már ma is jelentős környezeti, infrastrukturális, egészségügyi, társadalmi és gazdasági kockázatot hordoz az Egyesült Királyság számára.

A jelentés készítő munkacsoportot vezető Richard Betts szerint „a COP26 elmaradt az előzetes célkitűzésektől, ami csökkenti az esélyét annak, hogy a felmelegedést alacsony szinten tarthatjuk.” A szakértő szerint a párizsi klímaegyezmény 1,5 fokos célja kicsúszik a kezünkből.

A két év alatt elkészült, és számos korábbi tanulmány, jelentés és saját kutatás eredményeit összegző jelentés az Exeteri Egyetem reményei szerint segíthet egy eredményes alkalmazkodási stratégia kialakításában.

Az életünket átalakító klímaváltozáshoz való alkalmazkodás korunk egyik legnagyobb kihívását jelenti, ezért egyetemünk 600 kutatója dolgozik együtt kormányokkal, vállalatokkal és közösségekkel azért, hogy az előttünk álló évtizedben legyen stratégiánk az ökológiai, illetve a klímakrízis kezelésére – fogalmazott az egyetem rektorhelyettese, Lisa Robert.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam