2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy texasi gyár bizonyíthatja be, hogy a vegyianyag-gyártás klímasemleges, sőt karbonnegatív is lehet

Texasban az olajfúró tornyok, a finomítók és a vegyipari létesítmények uralják a képet. De működik itt egy vállalat, amely kilóg a képből: a Solugent ugyanúgy termékeket gyárt vegyi anyagokból, mint a hagyományos vegyipar, csak óriási károsanyag-kibocsátás nélkül: karbonsemleges, sőt „karbonnegatív” módon.

A vállalatot a Forbes szerint két fiatal, Gaurab Chakrabarti vezérigazgató és Sean Hunt műszaki igazgató alapította. Chakrabarti korábban rákkutatással foglalkozott, Hunt pedig vegyipari mérnöknek készült. A cég alapötlete egy mindkettejüket lázba hozó kérdésből született meg: mi lenne, ha a vegyipari gyártás nem iszonyú szennyező lenne, hanem pont az ellenkezője: tiszta és karbonsemleges.

Pár éve létező trend, hogy enzimeket és baktériumokat használnak műanyagok lebontására. A Solugen ötlete is hasonló, csak fordítva:

speciális enzimeket terveznek és építenek, amik természetes, főleg növényi eredetű alapanyagokból állít elő olyan molekulákat, amikből aztán felesleg és hulladék nélkül állítanak elő vegyipari termékeket.

Amikor a Bloomberg forgatócsoportja a cég gyárában, a Bioforge-ban járt, épp kukoricasziruppal etették az enzimeket, a végtermék pedig tisztítószerekben felhasználható vegyi anyag lett.

A Solugen szerint ez az eljárás szinte minden olyan lépést elhagy a petrolkémiai eljárásból, amely során káros anyagok és a környezetre ártalmas hulladékok keletkeznek.

Forrás: Bloomberg Quicktake/youtube.com

A siker az enzimek fejlesztésén múlik. Szinte vég nélkül próbálgatják, hogy lehet még több és még potensebb enzimet előállítani, amelyekkel aztán egyre több természetes anyagot lehet vegyipari alapanyaggá átalakítani. Így készül cukorból és kukoricából műtrágya, súrolószer, építőipari anyag vagy akár műanyag is.

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam