2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában

Egy rendszeres közvélemény-kutatás legfrissebb adatai alapján az amerikaiak egyharmadát riadalommal tölti el a klímaváltozás. Az elmúlt 5 évben duplájára nőtt az éghajlat átalakulásától erősen tartók aránya, aminek hátterében a szakemberek szerint a szélsőséges időjárási eseményekkel és katasztrófákkal kapcsolatos személyes tapasztalatok állnak.

Az elmúlt fél évtized alatt az amerikai népességben 18-ról 33 százalékra nőtt a klímaváltozással kapcsolatban riadalmat megfogalmazók aránya, a növekedés fele pedig 2020 decembere és 2021 szeptembere között következett be.

A Yale és a George Mason Egyetem beszámolója szerint a félévente megismételt országos felmérés keretében végzett kutatás alapján

az amerikaiak 58 százaléka számol be a klímaváltozással kapcsolatos félelmekről vagy legalábbis aggodalomról, ezzel párhuzamosan pedig nő a klímavédelemmel kapcsolatos intézkedések támogatottsága is.

A Washington Post által nemrégiben készített elemzés rámutatott: az amerikaiak 40 százaléka olyan államban él, amely 2021-ben elszenvedett valamilyen, a klímaváltozással kapcsolatba hozható természeti katasztrófát.

Anthony Leiserowitz, a Yale klímaváltozás kommunikációjával foglalkozó, az emberek viszonyulásának alakulását 14 éve vizsgáló programjának vezetője elmondta: a klímaváltozással kapcsolatos félelmek növekedésével párhuzamosan egyre több válaszadó ért egyet azzal, hogy a klímaváltozás hatással van az időjárásra, és árt az embereknek – amit személyesen is megtapasztaltak. 

A vélemények erősödését a katasztrófák mellett a téma erős médiamegjelenése is indokolja. Leiserowitz bízik benne, hogy a társadalomban megfigyelhető alapvető változás a politikai és gazdasági vezetőket cselekvésre bíró, hatásos mozgalmak beindítója lesz.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam