2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország szövetséget épít az EU új klímacsomagjának bevezetése ellen

A Fit for 55 elnevezésű klímacsomag a lengyel kormány megítélése szerint elviselhetetlen terheket róna az unió alacsonyabb jövedelmű lakosaira.

A Fit for 55 klímacsomaggal az Európai Bizottság az unió azon klíma- és energiaügyi szabályait szeretné továbbfejleszteni, amelyek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szólnak 2030-as céldátummal. Az új terv szerint addigra a tagországok 55 százalékkal csökkentenék ezt a kibocsátást.

Ehhez 2030-ig évente mintegy 500 milliárd eurós beruházásra volna szükség, 350 milliárddal többre, mint a 2011–2020 közötti klímaprogram beruházási értéke volt – emlékeztetett a PAP lengyel hírügynökség. Piotr Müller szóvivő a TVP köztelevíziónak nyilatkozva kijelentette:

„Szövetséget építünk azokkal a tagországokkal, amelyek ellenzik ennek a tervnek bizonyos részeit, mert az energiafelhasználási átmenet költségeit átterhelnék a alacsonyabb jövedelmű emberekre.”

Mint mondta, a Fit for 55 keretében a leggazdagabb tagországoknak kellene úgy csökkenteniük a kibocsátásaikat, hogy az egész EU elérje a kitűzött klímacélt.

„Csökkentse Németország nullára a kibocsátását 2030-ra! A Fit for 55 klímacsomag egy nagyon összetett tárgyalási keret, minden részlete számít, mert mindegyik tud hozni néhány százalékpontnyi kibocsátáscsökkentést. Egyesek a mezőgazdaságtól várnák el a csökkentést, mások a fosszilis üzemanyagok felhasználásának visszafogásától, megint mások a közlekedés, az otthonépítés vagy a fűtés csökkentésétől” – tette hozzá.

Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes múlt szerdán a parlament alsóházában kijelentette, hogy a kormány „minden tőle telhetőt megtesz Brüsszelben és Lengyelországban is annak érdekében, hogy megvédje a lengyeleket az Európai Bizottság rossz politikájának hatásaitól”.

Korábbi nyilatkozataik szerint a visegrádi országok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – nem támogatják a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését a közlekedési és a háztartási szektorra.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam