2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meteorológiai Világszervezet: Az eddigi hét legmelegebb év egyike volt 2021

A hét legmelegebb évet mind 2015 óta regisztrálták, a lista élén 2016, 2019 és 2020 áll – derült ki a WMO közleményéből. A szervezet adatai szerint a globális hőmérséklet már a hetedik egymást követő évben haladta meg több mint 1 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szintet.

Az elmúlt hét év (2015–2021) a legmelegebb volt globálisan a feljegyzések szerint, annak ellenére, hogy a La Niña időjárási jelenség tavaly átmenetileg csökkentette a világhőmérsékletet – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A genfi székhelyű ENSZ-szervezet hozzátette: a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás egyéb hosszú távú tendenciái várhatóan folytatódnak a légkörben lévő üvegházhatású gázok rekordszintje miatt.

Az üvegházhatású gázok növekedése miatt bekövetkező hosszú távú globális felmelegedés mostanra sokkal nagyobb lett, mint a globális átlaghőmérséklet természetes éghajlati tényezők okozta éves ingadozása 

– idézte a közlemény a WMO főtitkárát, Petteri Taalast. A tisztségviselő magyarázata szerint  – bár a hőmérséklet felmelegedése 2021-ben nem volt annyira jelentős, mint a korábbi években –, a tavalyi év még mindig melegebb volt, mint a La Niña által a közelmúltban befolyásolt évek.

Hűsölő emberek a londoni Trafalgar tér szökőkútjainál
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A két-hét évente bekövetkező La Niña hatása a Föld nagy részén a légköri nyomás, a szél és a csapadék változása formájában jelentkezik, és általában ellentétes hatást vált ki egy másik jelenséggel szemben, amelyet El Niñónak neveznek.

A WMO szerint tehát 2021-ben a bolygó átlaghőmérséklete – plusz-mínusz 0,13 fokos hibahatárral – mintegy 1,11 Celsius-fokkal magasabb volt, mint az iparosodás előttinek tekintett, 1850–1900 közötti időszak.

A 2021-es év a Kanadában mért mintegy 50 °Celsius-fokos hőmérsékleti rekordról – amely az algériai Szaharában mért hőséghez hasonlítható –, a rendkívüli esőzésekről és a halálos áradásokról Ázsiában és Európában, valamint az Afrika és Dél-Amerika egyes részein tapasztalható aszályokról marad emlékezetes – emlékeztetett Taalas.

A különböző szolgálatok szerint, amelyekre a WMO a számításait alapozza, 2021 az ötödik legmelegebb év a feljegyzések szerint (Kopernikusz), míg a NOAA és a Berkeley Earth amerikai nonprofit megfigyelőcsoport a hatodik helyre sorolta, a japán meteorológiai szolgálat pedig a hetedikre.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam