2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudósok nyílt levélben sürgetik a klímamérnökséggel kapcsolatos tervek elvetését

A világ legkülönbözőbb pontjain működő egyetemek és kutatóintézetek 60 tudósa közös közleménye hangsúlyozza: a napsugárzás hatásának mérséklését célzó megoldások lehetséges hátrányai messze meghaladják az előnyöket, ezért nemzetközi egyezménnyel kellene biztosítani, hogy ne kerüljenek alkalmazásra.

A napsugárzás hatásának módosítására irányuló technológiák (SRM) alkalmazása nem oldható meg globálisan igazságos, inklúzív és hatékony módon – indokolták a technológiával szembeni kiállásukat a szakértők a WIREs Climate Change-ben publikált kommentárban.

Az elmúlt években az üvegházhatású gázok változatlanul magas szintű kibocsátása és a melegedés már ma is jelentős szintje sok döntéshozó és kutató érdeklődését fordította a felmelegedést egyéb módokon, például fényvisszaverő részecskék légkörbe juttatásával befolyásolni igyekvő technológiák felé.

Ugyanakkor elemzések sora igazolta, hogy ezek a technológiák nem egyformán, és nem mindig a szándékolt módon hatnának a bolygó különböző területein.

A bolygó leárnyékolása a modellek szerint például a Dél-Ázsia és Afrika mezőgazdasága szempontjából kulcsfontosságú monszun gyengülését, illetve Amazónia és Dél-Afrika kiszáradását okozhatná.

A tudósok emellett attól tartanak, hogy ezek az eljárások csak elfednék a légkörben jelen lévő szén-dioxid hatásait, ha pedig a technológia alkalmazása bármilyen okból szünetelne, az addig késleltetett felmelegedés hirtelen, sokkszerűen következne be. Ez különösen katasztrofális mértékű lehetne, ha a klímamérnökséggel kapcsolatos optimizmus miatt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések veszítenek a lendületükből.

A nyílt levelet aláíró tudósok hangsúlyozzák: jelenleg semmilyen globális szabályozás nincs érvényben – így bármelyik ország, vagy akár egy rakétákkal rendelkező milliárdos is hozzáláthatna a technológiával való kísérletezéshez. A problémák megelőzése érdekében sürgetik, hogy a föld országai nemzetközi egyezményben szüntessék be a napsugárzást befolyásoló eljárások (SRM) nemzeti finanszírozását, a káros szabadtéri kísérleteket, és függesszék fel a technológiára vonatkozó szabadalmak kiadását.

Neked ajánljuk
Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót A Mars megismerése segíthet megfejteni a földi viharok működését Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam