2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Antarktisz körüli vizek jelentős szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében

A világóceán Antarktisz körüli területei a korábban feltételezettnél fontosabb szövetségeseink a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentésében: a nyári hónapokban jelentősen nagyobb mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, mint amennyit télen kibocsátanak.

A repülőgépről végzett mérések tanúsága szerint az angol nyelvterületen Déli-óceánként emlegetett víztömegek az üvegházgáz elnyelésével jelentős mértékben tompítják az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának hatásait – erre a következtetésre jutott egy, a NASA támogatásával megvalósított tanulmány.

A korábbi vizsgálatok, amelyek a víz – szén-dioxid megkötése esetén növekvő – savasságának méréséből indultak ki, kisebbnek mérték a megkötött és nagyobbnak a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

A levegőben végzett kísérletek során a kutatók egy évtizeden keresztül (2009–2018), különböző magasságokban vizsgálták az óceán feletti légtömegek szén-dioxid-koncentrációját, így pontos képet kaphattak az óceán által felvett szén-dioxid mennyiségéről és a szénkörforgás éves alakulásáról.

A mérések tanúsága szerint az óceán felszínre áramló hideg víztömegei – gyakran a fotoszintetizáló fitoplanktonok révén – jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, mielőtt visszazuhannának a mélybe. Többet, mint korábban feltételezték.

A Science-ben publikált tanulmányban a kutatók a szén-dioxid mérése és az óceánok egyéb tulajdonságainak vizsgálatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az emberiség által kibocsátott, és világszerte az ócánokban tárolt szén-dioxid 40 százalékát eredendően az Antarktisz körüli vizek kötötték meg.

Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: nasa.gov
Vissza
Hírfolyam