2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kuvait tétlenül várja a klímakatasztrófát

A világ egyik legmelegebb országa gyorsan közelít ahhoz a ponthoz, hogy lakhatatlanná váljon.

2016-ban a hőmérők Kuvaitban 54 Celsius-fokot mértek, amely 76 éve a legmagasabb hőmérséklet volt a világon. Tavaly júniusban az országban 50 Celsius-fokot mértek, hetekkel a nyári csúcshőmérséklet szokásos időpontja előtt – írja a Bloomberg nyomán a Portfolio.

A Környezetvédelmi Hatóság becslése szerint

Kuvait egyes részei 2071 és 2100 között 4,5 fokkal melegedhetnek fel az eddigi történelmi átlaghőmérséklethez képest, ami az ország nagy területeit tenné élhetetlenné.

Az ország a vadvilág számára már most majdnem lakhatatlan. Nem ritka látvány, hogy döglött madarak vannak a háztetőkön – a brutális nyári melegben nem találnak sem árnyékot, sem vizet.

Kuvait jelentős olajexportőr ország, a 4,5 milliós ország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb, 700 milliárd dollárt kezelő szuverén alapjával – vagyis az anyagi erőforrások nem hiányoznának a hatékony klímavédelemhez. 

Kuvait, a főváros nevezetes tornyai a perzselő napsütésben Fotó: pixabay.com

2030-ra Kuvait mégis mindössze az energiatermelésének 15 százalékát tervezi megújuló energiából előállítani – jelenleg 1 százaléknál tartanak –, ám eddig ezért is keveset tettek. Jelenleg olajerőművekkel termelnek áramot, miközben az ország a világelsők közé tartozik az egy főre jutó energiafelhasználásban.

A párizsi egyezmény szerint 2030-ig a kibocsátás 45 szálakos csökkentésére lenne szükség ahhoz, hogy a Föld ne melegedjen többet 1,5 Celsius-foknál. Kuvait 2035-ig mindössze 7,4 százalékos üvegházhatásúgázkibocsátás-csökkentést irányozott elő. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A világon elsőként felelős turistákat jutalmaznak speciális programmal egy szigeten Gyereknapi programokkal, kisállatokkal, lepkekerttel készül az Állatkert a hétvégére
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam