2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyiptomban már készülődnek a következő klímacsúcsra

A glasgow-i klímacsúcs részsikerei után a kibocsátás csökkentéséhez szükséges nemzeti vállalások szempontjából nagy várakozások előzik meg a COP27-et, amelynek vezetésére az egyiptomi külügyminisztert jelölték ki. A klímaváltozás területén komoly tudományos és politikai múlttal rendelkező környezetvédelmi miniszter, Yasmine Fouad miniszteri koordinátorként és küldöttként lesz jelen.

Miután a térség államai megállapodtak abban, hogy a nemzetközi konszenzus értelmében Afrikában megrendezendő konferencia helyszíne Sarm es-Sejk legyen, Egyiptom ígéretet tett arra, hogy a klímaváltozás kihívásait és az alkalmazkodást kiemelt ügyként fogja kezelni – ismertette a Climate Change News.

A klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó szakportál felidézi:

a párizsi klímaegyezmény értelmében 2020-ban az államoknak meg kellett emelniük a klímatervükbe foglalt kibocsátáscsökkentési célokat – ezzel Egyiptom még adós.

A portál kiemeli: Egyiptomban más észak-afrikai országokhoz, például Marokkóhoz képest jelentősen alacsonyabb a közvélemény klímatudatossága (egy 2020-as felmérés szerint mindössze a lakosság 26 százaléka tartja a klímaváltozást létező, az ember által előidézett jelenségnek). Ráadásul Sameh Shoukry külügyminiszter kijelölésével a konferenciának olyan házigazdája lesz, akinek nincs jelentős tapasztalata vagy különösebb érdeklődése a klímaügy vonatkozásában.

Mint a The Guardian novemberi cikkéből kiderül, az afrikai helyszín az ENSZ reményei szerint hozzájárulhat, hogy a klímaváltozás következményeitől sújtott fejlődő országok erőteljesebben képviselhessék érdekeiket a konferencián. Ugyanakkor sok szakértő tart attól, hogy a demonstrációk ellen szigorúan fellépő Egyiptomban meghiúsulhatnak a tárgyalók cselekvésre sarkallása szempontjából fontos jelentőségű klímatüntetések.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: climatechangenews.com
Vissza
Hírfolyam