2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Radikális klímavédelmi ígéretekkel kampányol a kolumbiai elnökjelölt

A májusi elnökválasztás esélyesének tartott Gustavo Petro szenátor a karbonsemlegesség eléréséhez ideológiai szövetségeseket is keres a régióban.

Az olaj és a szén jelenleg Kolumbia exportjának csaknem felét teszi ki, ennek ellenére Petro azt ígéri, hogy megválasztása esetén szorgalmazni fogja ezen iparágak fokozatos megszüntetését, hogy egy tudásalapú gazdaságot hozzon létre, melynek a turizmus a meghatározó szektora – írta meg a Buenos Aires Times nyomán a 24.hu.

A zöld politika térnyerése súlyosan érintheti Latin-Amerikát, ahol az országok gazdasága erősen függ az olajtól és a bányászattól.

Petro szerint azonban Kolumbia képes lesz kivezetni a fosszilis tüzelőanyag termelését anélkül, hogy veszélyeztetné a szegénység felszámolását és a gyerekek alultápláltsága elleni küzdelmet.

A kolumbiai elnökjelölt globális partnereket is keres: tervéről a spanyol miniszterelnököt, Pedro Sánchezt is tájékoztatta. Az elnökjelölt elképzelései nem jelentenek újdonságot – mások is igyekeztek már globális szövetséget létrehozni a fosszilis tüzelőanyagok használatának mérsékléséért. Ugyanakkor az szokatlan, hogy egy olyan fejlődő ország, amely erősen függ az energiaexporttól, ennyire lelkesen beáldozza legnagyobb energiaforrását a klímaváltozás elleni harc oltárán – mutatott rá a 24.hu.

Gustavo Petro már a 2018-as elnökválasztáson is elindult Fotó: MTI/EPA/Leonardo Munoz
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam