2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felszíni lignitbánya mérgezi a cseh–lengyel kapcsolatokat

Csehország továbbra is 50 millió euró kártérítést követel Lengyelországtól a határ menti Turów lignitbánya üzemeltetése okozta környezeti károkért – jelentette ki Anna Hubácková cseh környezetvédelmi miniszter szombaton a CTK hírügynökségnek adott interjújában.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába.

Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Az Andrej Babis korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd az ügy az uniós bíróság elé került. Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.

A felszólításnak Varsó nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak fizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

Nem csak a kártérítés mértéke a kérdés

A lengyelek 40 millió euró kártérítést ajánlottak fel – mondta el az interjúban Hubácková. Nem csak a kártérítés mértékben térnek el az álláspontok: a felek abban sem értenek egyet, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt. Prága kitart a korább tízéves javaslata mellett, míg Varsó azt szeretné, ha a felügyelet csak két évig tartana –  mutatott rá a miniszter.

Mindkét fél ugyanakkor egyetért abban, hogy mihamarabb fel kell újítani a tárgyalásokat, amelyek tavaly ősszel a csehországi parlamenti választások miatt megszakadtak. Hubácková szerint ugyanakkor arról is dönteni kell, hogy a cseh–lengyel tárgyalások Turówról továbbra is miniszteri szinten folytatódjanak, vagy pedig átviszik a témát kormányfői szintre.

Lignitkitermelés a cseh–lengyel határon fekvő Turów szénbányában
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Neked ajánljuk
A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam