2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hangágyúval veszi fel a harcot a szmog ellen Lengyelország

Az egyelőre kísérleti fázisban járó technológia prototípusa a Kalwaria Zebrzydowska nevű kisvárosban igyekszik felvenni a harcot a légszennyezéssel, amely, sok más lengyel településhez hasonlóan, itt is a lakossági fűtéssel járó füst következtében ér el rendkívül magas szintet.

Lengyelország egyike az Európai Unió legszennyezettebb levegőjű államainak: az év bizonyos részeiben a káros anyagok koncentrációja több száz százalékponttal lépi át az uniós küszöbértékeket – mutat rá a Phys.org.

A rendhagyó megoldást kidolgozó kutatók beszámolója szerint

az ágyú által keltett hanghullámok segítenek csökkenteni a káros PM2,5 (2,5 mikrométernél kisebb) és PM10 méretű szálló por koncentrációját.

Egy függőleges lökéshullámot használunk, amely az acetilén és a levegő reakciója nyomán jön létre – mondta el az egyik fejlesztő, a Krakkói Bányászati és Kohászati Akadémián működő Dominik Grybos.

A hullámok több száz méterrel feljebb lökik a szennyeződéseket, így azok már nem jelentenek közvetlen veszélyt a lakosság egészségére. A tesztek alapján az ágyú félórás-órás használata 2-3 kilométeres körzetben 15-30 százalékkal csökkentette a levegőszennyezést.

A hullámok optimális frekvenciájának megtalálása még további teszteket igényel, de a kutatók bíznak benne, hogy az eljárás a későbbiekben kereskedelmi felhasználásra is alkalmas lesz majd. A helyi lakosság támogatja a kísérleteket – a zajnál is jobban zavarja őket a fojtogató szmog.

Fotó: phys.org
Neked ajánljuk
Környezetszennyezés = elhízás? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam