2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikában már nem (csak) a melegedés megállítása, hanem a sikeres alkalmazkodás a tét

Sierra Leone fővárosában a szegénység és a helyszűke is bonyolítja a felforrósodó fémházakban összezsúfolódó tömegek megóvására tett erőfeszítéseket. Egy nemzetközi projekt keretében a polgármester munkáját november óta egy kijelölt hőtiszt is segíti, hogy a már ma is érzékelhetően fokozódó hőség minél kevesebb áldozatot szedjen, és Freetown a jövőben is élhető város maradjon.

A polgármester mellett tanácsadóként dolgozó Eugenia Kargbo feladata, hogy szemléletformáló kampányokkal javítsa a városlakók tudatosságát, gondoskodjon a megfelelő védekezésről extrém hőség idején, illetve felmérje és javítsa a mikroklímát befolyásoló tényezők, például a fák számának alakulását.

A Sierra Leone lakói már ma is sosem látott, különösen a száraz évszakban egyenesen elviselhetetlen hőségről panaszkodnak. Amit most Freetownban átélünk, korábban sosem fordult elő – példátlan. Nem elég a következményeket enyhítenünk, alkalmazkodnunk kell – hangsúlyozta a Bloombergnek Kargbo.

Hűvösebb, biztonságosabb hellyé kell tennem ezt a várost

– vallja a hőtiszt, aki a görögországi Athénben, illetve Miamiban kijelölt kollégájához hasonlóan nagyon elhivatott. Ugyanakkor a gazdasági lehetőségek és a helyi körülmények miatt ez a munka az ő számára sokkal nagyobb kihívásokat tartogat: míg Athénban szökőkutak létesítésén dolgoznak, Freetownban mindössze a lakosság 47 százaléka számára elérhető a vezetékes víz.

Freetown Fotó: World Bank Photo Collection/flickr.com/cc by

Az IPCC 2017-es riportja szerint Sierra Leone a klímaváltozás szempontjából Bangladesh és Guinea Bissau után a harmadik legérzékeny ország – a következmények különösen erősen sújtják a polgárháború, a klímaváltozás által gerjesztett élelmiszerhiány és a vidéki szegénység elől a városokba menekülők tömegeit.

A fémviskókból felépülő nyomornegyedekben (ahol a helyszűke miatt fákról álmodni is nehéz) a hőség további problémákat generál: gyakoriak a tűzvészek, a rossz csatornázás pedig áradásokkal és a nyomukban elszaporodó moszkítókkal csak ront a helyzeten.

De Kargbót mindez nem tántorítja el: vezető hőtisztként infrastruktális fejlesztéseket és az alkalmazkodást segítő szabályozást is tervez. 48 városi kert létrehozását, 1 millió fa elültetését tűzte ki célul. Együttműködésbe kezdett a telekommunikációs vállalatokkal, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztathassa a hőségriadók idején. A csatornák működésének javítása érdekében pedig 800 fiatal állt munkába köztisztasági dolgozóként.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: bloomberg.com
Vissza
Hírfolyam