2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre kevesebb helyszín alkalmas a téli olimpia megrendezésére

A kanadai Waterlooi Egyetem kutatói szerint a klímaváltozás miatt a korábban téli olimpiát szervező 21 város közül a század végére csak egy lesz ideális a játékok megtartására.

A Waterlooi Egyetem által vezetett, kanadai, osztrák és amerikai kutatók részvételével alakult nemzetközi csoport megállapította, hogy ha az üvegházhatású gázok globális kibocsátása nem csökken, akkor már nem lesznek meg a biztonságos körülmények a téli olimpia havas sportprogramjainak megtartásához – ismertette a Telex.

Amennyiben azonban a párizsi klímaegyezményben foglalt kibocsátási célokat sikerül elérni, akkor nyolc város alkalmas lesz a téli olimpia megrendezésére, tették hozzá a kutatók.

A tanulmány elkészítésekor a kutatók áttekintették az éghajlatváltozási adatokat az 1920-as évektől napjainkig, valamint elemezték a 2050-es és 2080-as évekre vonatkozó jövőbeli klímaváltozási forgatókönyveket is. 

Az időjárási kockázatok kezelése egyre fontosabbá válik azért is, mert a rendező városok februárban mért nappali átlaghőmérséklete folyamatosan emelkedik:

míg az 1920 és 1950 között megtartott játékokon 0,4 Celsius-fok volt, addig az 1960 és 1990 között megrendezett olimpiákon már 3,1 Celsius-fok volt.

A 21. században rendezett játékokon már jellemzően 6,3 Celsius-fok a februári nappali átlaghőmérséklet. Erre a századra még további, 2–4,4 Celsius-fok közötti növekedést jósolnak.

„A párizsi megállapodás célkitűzéseinek elérése kritikus fontosságú ahhoz, hogy megmentsük a havas sportokat, és biztosítsuk, hogy világszerte legyenek olyan helyek, ahol téli olimpiát rendezhetnek” – mondta Daniel Scott professzor.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam