2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levegőszennyezés az élelmiszer-biztonságot is rontja

A levegőszennyezés, különösen a dízelautók füstjéből származó vegyületek megzavarják a beporzó rovarokat – derült ki egy brit egyetemek együttműködésében megvalósított kutatásból.

A Readingi Egyetem, az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központja és a Birminghami Egyetem kutatói korábbi, laboratóriumi kísérleteik eredményeinek alátámasztására egy szabadtéri tesztterületen vizsgálták meg a mesterségesen szabályozott légszennyezés hatását a rovarok megjelenésére és tevékenységére.

A teszt során alkalmazott, viszonylag alacsony levegőszennyezés mellett is jelentősen, 70 százalékkal kevesebb beporzó látogatott el a vizsgált területre, mint a kontrollterületre.

Emellett a virágok meglátogatásának számában 90, a beporzás hatékonyságában pedig 31 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A kutatók feltételezése szerint a szennyező anyagok reakcióba lépnek a virágok illatával, megváltoztatva és így nehezebben felderíthetővé téve azokat – a legkülönbözőbb rovarok: dongók, lepkék és méhek számára egyaránt.

A virágzó fekete mustárokon két nyári szezonban megvalósított vizsgálat során a kutatók rosszabb eredményekkel szembesültek, mint amire számítottak – különösen, hogy az ilyen jellegű levegőszennyezés a világ minden részén, a vizsgáltnál nagyobb koncentrációban van jelen. 

Dr. James Ryalls, a Readingi Egyetem kutatója hangsúlyozta: tudjuk, hogy ezek az anyagok ártanak az egészségünknek, ugyanakkor a beporzók számában és a beporzás hatékonyságában tapasztalt visszaesés alapján a természetes ökoszisztémákra is jelentős hatást gyakorolnak.

A tanulmány társszerzője, dr. Christian Pfrang rámutatott: ez az igazán interdiszciplináris kutatás nagyon egyértelműen mutatta be, hogy a levegőszennyezés a beporzásra, ezáltal pedig az élelmiszer-termelésünkre és a természetes környezet ellenálló képességének alakulására is hatással van.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam