2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyékony fémmel kötnék meg a szén-dioxidot ausztrál kutatók

A Melbourne-i Műszaki Egyetem (RMIT) munkatársainak eljárása állításuk szerint az eddig használt szén-dioxid-megkötési technológiáknál gyorsabb és energiahatékonyabb is.

A kutatás vezetői szerint pedig minden adott ahhoz, hogy hamarosan ipari méretekben is el tudják kezdeni használni a technológiát – ismertette az egyetem közleménye alapján a Rakéta.

Karma Zuraiqi, dr. Ken Chiang és Torben Daeneke folyékony fémet használt a dekarbonizációhoz, amit 100-120 Celsius-fokos hőmérsékletre melegítenek, majd belefecskendezik a szén-dioxidot.

A gázbuborékok a fémben a pezsgőhöz hasonlóan felfelé kezdenek mozogni, eközben pedig a gázmolekula széthasad, szilárd szénpelyheket hozva létre.

A folyamat mindössze néhány pillanat alatt végbemegy.

A RMIT-n kidolgozott módszer egyik legnagyobb előnye – ahogyan arról a kutatás egyik vezetője, Torben Daeneke beszámolt –, hogy a szén-dioxidot nem kell cseppfolyóssá alakítani hozzá, így jóval kevesebb energiát igényel, mint az eddig ismert megoldások. Ennek, és a rendkívüli sebességnek köszönhetően a rendszer könnyen skálázható, és sokkal alkalmasabb arra, hogy a standard ipari eljárásokba integrálni lehessen.

Forrás: RMIT University/youtube.com

A kutatók elsődleges célja a cement- és acélgyártás szén-dioxid-mentesítése, amely iparágak a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 7-7 százalékáért felelnek, az urbanizáció és a népességnövekedés miatt pedig a várakozások szerint a következő évtizedekben egyre gyorsabban fognak növekedni. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam