2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így változik meg a Golf-áramlat működése

A Bergeni Egyetem és a hozz tartozó Bjerknes Klímakutató Központ szakemberi az elmúlt 100 évben készült vizsgálatok eredményei alapján modellezték a Golf-áramlat működését, amely egyre több hőt szállít északra.

A klímakutatók számításai alapján az áramlatban érkező melegebb tengervíz egyre kevésbé lesz képes az Atlanti-óceán függőleges vízcseréjében részt venni. Az AMOC nevű vízkörforgás ugyanis – amellyel a felszínen meleg, kevésbé sűrű víz érkezik az Atlanti-óceán sarki térségébe, ott lehűl és lesüllyed, majd a mélyben visszaáramlik dél felé – veszít az erejéből – ismertette a National Geographic.

A Reviews of Geophysics szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a Lars H. Smedsrud vezette kutatócsoport arra jutott, hogy a Golf-áramlat vize folyamatosan egyre északabbra jutott a sarkvidéki tengereken, és e meglepően nagymértékű növekedés következtében

30 százalékkal több hőt szállított az északi tengerekbe és a sarki régióba.

Smedsrud professzor várakozásai szerint a jövőben a függőleges keveredés (vagyis az említett AMOC) gyengülhet a klímaváltozás miatt, ami ugyan befolyással lesz az egész Golf-áramlat rendszerére, azonban a vízszintes irányú áramlás egyelőre változatlan marad. Ez annak köszönhető, hogy egyre kevesebb a jég, és így a tenger több hőt tud átadni a légkörnek.

Az óceáni vízkörforgási rendszer jövője egyelőre bizonytalan, de a kutatás arra is rávilágított, hogy a tengerjég csökkenése növelte a tenger által elnyelhető szén-dioxid mennyiségét is.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam