2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális GDP három százalékából elkerülhető lenne a klímakatasztrófa

Hiba lenne a tagadásból a végletes kétségbeesésbe esni, hiszen a klímaváltozás legrosszabb következményei még viszonylag kis áldozatok árán kezelhetőek lennének – érvel figyelemfelhívó írásában Yuval Noah Harari, izraeli történész-filozófus. 

„Ahogy súlyosbodik a klímaválság, túl sokan váltanak a tagadásról egyenesen a kétségbeesésre – idézi Harari sorait a Privátbankár.hu.

A történész szerint nagyon veszélyes, ha cselekvés helyett bénultan várjuk a közelgő, elkerülhetetlen végzetet – és nincs is okunk a kétségbeesésre:

„Az emberiség hatalmas erőforrások felett rendelkezik, és ezek okos felhasználásával még elkerülhető az ökológiai kataklizma.”

Harari állításait a menedzsere, alkotó- és élettársa, Ytzik Yahav által alapított think tank, a Sapienship becslésére alapozza. A témába vágó jelentések és tanulmányok adatai alapján ők arra jutottak, hogy a klímaválság kezeléséhez 2547 milliárd dollárra lenne szükség. Ez abszolút értékben nyilván rengeteg pénz, ugyanakkor a 2020-as, közel 85 billió dollárra rúgó globális GDP mindössze 3 százaléka.

Harariék szerint ha 2050-ig éves szinten ennyit, tehát a globális GDP 3 százalékát áldozná az emberiség a gazdaság teljes karbonsemlegességének elérésére, akkor addigra meg is valósulna ez a most inkább csak a szép szavak és távoli, megfoghatatlan ígéretek szintjén létező cél.

A különböző szervezetek és szakértők becslései mutatnak némi szórást, az azonban közös bennük, hogy mindegyik egy számjegyű, és azon belül sem a 10 százalékhoz közeli GDP-arányos értéket jelöl meg.

Mivel a világon már most is nagyjából a GDP 1 százalékát erre a célra költik, akkor – ha elfogadjuk a 3 százalékos becslést – a mostani ráfordításokon felül csupán további 2 százalékra, tehát 1698 milliárd dollár megfelelő irányú befektetésére lenne szükség éves szinten ahhoz, hogy a globális felmelegedést a szakértők szerint a teljes katasztrófát jelentő 1,5 °C alatt tarthassuk. 

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam