2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek füstje is hozzájárulhat az ózonréteg elvékonyodásához

A 2019–20-ban megvalósított, grandiózus északi-sarki expedíció során a Polarstern kutatóhajóról készített mérések a várt kristálytiszta levegő helyett jelentős, a szibériai erdőtüzekből származó aeroszolszennyezést mutattak ki – ami ráadásul a kutatók szerint az ózonréteg erőteljes visszahúzódásában is szerepet játszhatott. 

Az ózonszint csökkenését korábban az uralkodó szélrendszerek változásai nyomán kialakuló, az Északi-sarkon is extrémnek számító hideggel magyarázták, azonban a kutatók feltételezései szerint a légkör alsó rétegeiben ehhez a hatáshoz az erdőtüzek füstjéből származó aeroszolok is hozzáadódhattak.

Az Atmospheric Chemistry and Physics (ACP) című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Polarstern 20 nemzet 80 kutatójának részvételével megvalósított expedíciója elsőként teremtett lehetőséget arra, hogy az Északi-sark középső területei feletti légtömegek összetételét a téli időszakban is alapos vizsgálatnak vessék alá.

A mérésre használt Lidar (lézeralapú érzékelőrendszer) 369 napon át, 640 millió lézerimpulzust kibocsátva, 112 gigabyte-nyi adatot gyűjtött.

A légkör 30 kilométeres magasságáig kiterjedő mérések az expedíció első napjaitól (2019 szeptembere) egy feltűnő aeroszolréteget mutattak ki, amely 10 kilométeres magasságban volt a legerőteljesebb, de a részecskék 12-13 kilométeres magasságig kimutathatók voltak.

Mivel a füstből származó aeroszolok máshogy verik vissza a lézersugarakat, a kutatók el tudták ezeket különíteni a Raikoke vulkán 2019-es kitöréséből származó részecskéktől, ehelyett jelenlétüket az erőteljes júliusi és augusztusi szibériai erdőtüzekkel magyarázták.

A kutatók mérései alapján az aeroszolok koncentrációja összefüggést mutatott a légkör alsó részében, 10-15 kilométeres magasságban is tapasztalt ózoncsökkenéssel. A további megerősítést igénylő felismerés a klímaváltozás nyomában gyakoribbá váló erdőtüzek újabb érzékeny, az emberi egészség szempontjából is jelentős kockázatokat hordozó következményét vetítheti előre.

A Polarstern (Sarkcsillag) nevű német jégtörő kutatóhajó
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam