2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brit tőzeglápot és a benne rejtőző kultúrkincseket is fenyegeti a klímaváltozás

Az Egyesült Királyság tőzeglápjaiból az évek során megannyi felbecsülhetetlen értékű lelet került elő. A szakértők most attól tartanak, hogy az éghajlati átalakulás miatt kiszáradó talaj veszélybe sodorhatja a különleges maradványokat.

A tőzeg nagyon kevés oxigént tartalmaz, az egyedi környezetben pedig még a szerves anyagok, így a fa és a bőr is képes konzerválódni. A lápokban a leletek több ezer éven át megőrződhetnek, amennyiben viszont a tőzeg kiszárad, az oxigén beléphet a rendszerbe, és roncsolhatja a maradványokat – ismertette a BBC alapján a National Geographic.

A becslések alapján több mint 22 ezer lelőhely lehet veszélyben.

Az érintett területek feltárása igen költséges és időigényes lenne, mire befejeznék a munkát, a leletek nagy valószínűséggel már súlyosan károsodnának. A szomorú folyamat sok helyen már elkezdődött.

A Hadrianus fala mellett található Magna egy római erődítmény. A fal építésének 1900. évfordulóját a héten ünneplik, a rendezvényt azonban beárnyékolja Magna helyzete. Dr. Andrew Birley, a lelőhely vezető régésze szerint az erőd környékén a talaj az elmúlt egy évtizedben néhol 2 méterrel süllyedt meg, ahogy száradni kezdett a tőzeg.

Eddig csak a helyszín egy kis részét sikerült feltárni, de így is megállapítható, hogy lenyűgöző állapotban konzerválódtak itt a rómaiak által 300-400 éven át használt mindennapi tárgyak. Most úgy tűnik, hogy a különleges időkapszula komoly veszélyben van, a szakértők pedig igyekeznek folyamatosan monitorozni a helyzet alakulását, emellett pedig ásatásokat is terveznek.

Egy Hadrianus korabeli torony maradványai Nagy-Britanniában Fotó: Mike Quinn/geograph.org/cc by
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam