2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hszi Csin-ping: Kínának nem mások utasítására, hanem saját maga érdekében kell megvalósítania a klímavédelmi célokat

A klímavédelmi célok mielőbbi elérésének sürgősségére figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai kormányzat végrehajtói testületének vezetőit – számolt be internetes oldalán szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A kínai elnök 2020 szeptemberében az ENSZ Közgyűlésében jelentette be, hogy Kína 2030-ra kívánja elérni a szén-dioxid-kibocsátás mértékének csúcsát, majd 2060-ra a szénsemlegességet.

Hszi mindazonáltal rámutatott:

a kibocsátás csökkentése nem egyenlő a termelékenység visszafogásával – utalva arra a Kína több részén alkalmazott gyakorlatra, amely alapján a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos kvóták betartása érdekében a helyi hatóságok akár a termelés ideiglenes felfüggesztését is elrendelhetik.

A kínai elnök ehelyett a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó fejlesztéseket szorgalmazta, hangsúlyozva a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának korlátozását és a hidrogén, illetve a megújuló energiák fejlesztését.

Hozzátette továbbá: az egységes stratégia helyett az ország különböző tartományainak a rendelkezésre álló forrásoknak és ipari berendezkedésnek megfelelő klímavédelmi tervet kellene alkalmazniuk. 

Előbb csúcsra járatják...

Jang Fu-csiang, a Peking Egyetem energiatudományi intézetének kutatója szerint Hszi kijelentéseivel rávilágított azokra a nehézségekre, amelyekkel Kína a klímavédelmi célok elérésében néz szembe.

Az ország szén-dioxid-kibocsátása egyelőre nem vált el a gazdasági fejlődéstől – ez akkor következhet be, amikor Kína eléri a kibocsátás csúcsát.

Jang becslése szerint Kína szén-dioxid-kibocsátása tavaly 4 százalékkal nőtt éves összevetésben a nagy energiaigényű iparágak fejlődése, a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás, valamint a megnövekedett kivitel következtében.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam