2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Antarktisz körüli vizeket felkorbácsoló viharok szén-dioxidot pumpálnak a légkörbe

A Göteborgi Egyetem vezetésével dolgozó nemzetközi kutatócsoport óceáni robotok segítségével vizsgálta a gázoknak a Déli-sarkot körülvevő vizek és a levegő között végbemenő áramlását.

Az Antarktisz körül elterülő vizekben tárolódik a világóceán által megkötött szén-dioxid fele, ezért a területen zajló folyamatok feltérképezése rendkívül fontos a pontosabb klímamodellek kialakítása szempontjából – mutat rá a Science Daily.

A kutatók számára a korábbinál sokkal részletesebb és pontosabb mérések készítését tette lehetővé a fejlett robottechnológia alkalmazása: az önjáró vízi robotok és drónok hónapokon át gyűjtötték az adatokat a felszíntől egészen egy kilométeres mélységig.

A kutatás tanúsága szerint a térségben gyakran kialakuló, erőteljes viharok felfokozzák az óceán rétegeinek keveredését, ami a felszínre hozza a mélyből a szén-dioxidban dús vizeket

– mutatott rá Sebastiaan Swart ócenaográfus, a tanulmány szerzője. Mivel a klímaváltozással a térségben gyakoribbá válnak ezek a viharok, a hatásaikat, különösen a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyiségét, mielőbb fel kell mérnünk a következmények előrejelzése érdekében – hangsúlyozta a kutató.

Erre a tudásra szükségünk van ahhoz, hogy pontos képet kapjunk ezeknek az óceáni területeknek a földi szénkörforgásban játszott szerepéről, és ezáltal pontosabb előrejelzéseket készíthessünk. „A jelenlegi klímamodellek az általunk vizsgált folyamatokat nem veszik számításba” – húzta alá a tanulmány társszerzője, Marcel du Plessis.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam