2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb egymilliárd dollárt fordít Ausztrália a klímaváltozás következményeit nyögő Nagy-korallzátony megmentésére

Ausztrália tavaly nyáron kerülte el, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség-bizottsága a Nagy-korallzátonyt veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítsa. A testület Ausztrália kérésére határozott a döntés elhalasztása mellett a páratlan természeti képződmény ügyében.

További egymilliárd ausztrál dollárt (225 milliárd forintot) ígért pénteken az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére. Az összeget kilenc év alatt költenék a klímaváltozás miatt károsodott korallzátony állapotának javítására.

Ausztrália vállalta, hogy új jelentést készít a Nagy-korallzátony állapotáról és azokról az intézkedésekről, amelyeket a klímaváltozás hatásainak csökkentésére tesz. A jelentést jövő kedden kell benyújtania az UNESCO-nak.

A pénteki bejelentés szerint a tervezett egymilliárd ausztrál dolláros ráfordításból 580 milliót szánnak Ausztrália északkeleti partvidékén az erózió helyreállítására, a talaj állapotának javítására, valamint a tápanyagok és növényvédő szerek elszivárgásának csökkentésére.

253 millió ausztrál dollárral támogatják a Nagy-korallzátonyt kezelő hatóságot, és 93 millió dollárt adnak a korallzátony ellenállóbbá tételét és alkalmazkodását javító stratégiák kutatására.

„Támogatjuk a korallzátony egészségét és a zátonnyal kapcsolatos gazdaság középpontjában álló turisztikai szolgáltatók, a vendéglátóhelyek és queenslandi közösségek jövőjét” – hangsúlyozta Scott Morrison miniszterelnök.

Az óceánok felmelegedése miatt 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban a Nagy-korallzátonyt súlyosan károsította a korallfehéredés, ami a területének kétharmadát érintette.

Az ellenzék szerint ugyanakkor a bejelentés a klímaváltozás kezelésével kapcsolatos ambiciózus cselekvés nélkül nem komolyan vehető. Ausztrália 2030-ig a 2005-ös szinthez képest csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26-28 százalékos csökkentését tűzte ki célul.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A fásítás nem csodaszer A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam