2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a világörökségeinket is fenyegeti

A természeti értékek megóvására létrehozott Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2020-as jelentése szerint a természeti világörökségi helyszínek 33%-át fenyegeti az éghajlatváltozás, azonban a kulturális világörökségi kincsek sincsenek biztonságban.

A klímaváltozás hatására az elmúlt évtizedek során veszélybe kerültek olyan kedvelt turistacélpontok, mint az ausztrál Nagy-korallzátony, vagy a Földközi-tenger part menti látványosságai – ismertette a hvg.hu.

Az elmúlt években egyre több helyszín állapota romlott a talajerózió, a tengerszint-emelkedés, a szélsőséges időjárás okozta áradások és a talaj fellazulása miatt:

  • A perui Chan Chan: Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromjának házai az időjárási viszontagságai nyomán erősen málló vályogból épültek. Az El Niño okozta áradások és a heves esőzések a város külső területeit már elpusztították, ezért a világörökségi helyszín védelme érdekében kénytelenek voltak befedni annak egy részét.
  • Velence, Nápoly és a Gibraltári Gorham barlangkomplexum: a Földközi-tenger part menti területein található világörökségi helyszíneket leginkább a tengerszint-emelkedés fenyegeti. 49, a Mediterráneumban található világörökségi helyszín közül 37-et már ma is veszélyeztet az árvíz, 42-t pedig a part menti erózió.
  • Edinburghi vár A Skócia vulkáni eredetű sziklacsúcsán elterülő komplexum 4600 épületnek ad otthont. A tengerszint felett csupán 120 méterre emelkedő várhegyet a vízszint emelkedése, a part menti erózió és a szélsőséges időjárás veszélyezteti.
  • Ausztrál Nagy-korallzátony: a 348 000 négyzetkilométeren elterülő, 400-féle korallnak és 1500 halfajnak otthont adó korallkomplexum pusztulásához az óceánok felmelegedése, a savasodás és a szélsőséges időjárás járul hozzá.
  • Bagerhat történelmi mecsetegyüttese: a Bengáli-öböl partján mintegy 50 négyzetkilométeren elterülő mecsetek, mauzóleumok, hidak, utak és víztartályok nagyrészt égetett agyagtéglából épültek, ezért a komplexumra a legnagyobb veszélyt a tengerszint emelkedése jelenti.

A Sustainability folyóiratban megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás hatásai az egyes területek közt annyira eltérnek, hogy a különféle kockázatok figyelembevételével a hagyományos örökségvédelmi szabályozások újragondolására és legsürgetőbb feladatokat figyelembe vevő akciótervre van szükség.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam