2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közös udvarok zöldítése számos előnyt hozhat a klímaváltozás hatásait nyögő városokba

Nem csak a nagy parkoknak, az épületek között szabadon hagyott területeknek is fontos szerep juthat az alkalmazkodásban – például a hőhullámok egészségügyi ártalmainak csökkentésében –, de a városi élővilág megóvásában, a szén-dioxid megkötésében és a helyi közösségek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak – mutattak rá német kutatók.

A Potsdami Egyetem kutatói négy, hasonló adottságokkal rendelkező, de különböző mértékben zöldített, és eltérő elemek felhasználásával – füvesítés, ágyások, fák – felhasználásával kialakított szabad terület hatásait vizsgálták a One Ecosystem című folyóiratban publikált, (humán) ökológiai, egészségügyi és társadalomtudományi szempontokat kombináló tanulmányukban.

Felmérésükben a helyi klímaviszonyok nyomon követése mellett a területen található fákat, illetve a növényzet által kínált élőhelyeket is feltérképezték. 

Elemzésük alapján a zöldebb, elsősorban több fával ellátott udvarok jelentősen javították a helyi klimatikus viszonyokat, akár 11 fokos hűtőhatást és a lakók hőérzetének jelentős javulását eredményezve.

A fák a hőstressz hatásainak csökkentése mellett a szén-dioxid megkötése és az ökológiai szolgáltatások révén is jelentős pozitív hatást fejtenek ki – hangsúlyozták a kutatók. Feltéve persze, hogy elültetésük mellett megfelelő gondozásuk is megvalósul.

Mivel a kutatásban vizsgált területek többnyire nem állami kezelésben állnak, ezért az eredmények arra is rávilágítanak: a városok élhetőségének megőrzésében a lakóközösségeket megcélzó támogatási programoknak és a tulajdonosok tudatosságát fejlesztő szemléletformálásnak is fontos szerep juthat.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam