2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltárták a légkörbe szivárgó metán forrását

A metán rendkívül erős hatású üvegházgáz, ezért az emberi tevékenység révén légkörbe kerülő mennyiségét jelentősen csökkenteni kell. Csakhogy ehhez előbb tudni kellene, pontosan hol is távozik.

A metán mintegy 35-ször erősebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid, ám vele ellentétben viszonylag gyorsan, 12-15 év alatt elbomlik a légkörben. A légkörbe kerülő mennyiségét azonban sürgősen csökkentenünk kell, és erre számos ország tett ígéreteket, például az USA (rengeteg más országhoz hasonlóan) 2030-ra a 2020-as mennyiséget 30 százalékkal akarja csökkenteni – ismertette a National Geographic.

Európa metánszivárgás-térképe. Forrás: NASA

Az Earth Observatory olyan, a közelmúltban készült globális térképet tett közzé, amely a fosszilis energiahordozók kitermelése, tárolása, szállítása során a légkörbe kerülő mennyiségeket mutatta be.

A térképet a NASA Szén Monitoring Rendszere segítségével készítették el, és nemcsak országokra vetítve mutatja be a metán forrását, hanem egészen a kibocsátás pontos helyszínéig visszavezeti.

Ez azt jelenti, hogy a térképen látjuk a csővezetékek, a szénbányák, az olaj- és gázkutak, vagy épp a finomítók helyszíneit. Ezeket az adatokat azután össze lehet hasonlítani a műholdas mérések adataival, s így pontosan megállapítható, hogy hol vannak tennivalóink, illetve hol voltak sikeresek a már megtett intézkedések.

A térkép alapján a legnagyobb, olajhoz kötött kibocsátás Oroszországból ered, az USA vezeti a földgázhoz kötött kibocsátást, a szén okozta metánszivárgás pedig Kínában a legjelentősebb.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam