2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates támogatásával folytatódhat egy egyelőre kísérleti stádiumban lévő szén-dioxid-befogó technológia fejlesztése

A technológia kidolgozásában elért jelentős előrelépés hatására a Verdoy Inc. összesen 80 millió dolláros befektetői forráshoz jutott. Az egyelőre csak laboratóriumban működő eljárásnak többek között a Microsoft alapítója által, az energiaátmenet felgyorsítására létrehozott Breakthrough Energy Ventures nevű szervezet is bizalmat szavazott.

A Verdox Inc. ügyvezetője szerint a befektetői bizalom a szén-dioxid-befogásra használt új anyaguknak köszönhető, amely a korábbinál megbízhatóbban és nagyobb hatékonysággal köti meg a szén-dioxidot – ismertette a Bloomberg.

A startup a versenytársakkal ellentétben – amelyek folyékony oldószert használnak, a gáz megkötése és felszabadítása során pedig jelentős energiát igényelnek – egy speciális műanyagot használ.

Az energiahatékonyabb, ezért olcsóbb eljárás során a műanyag elektromos töltés hatására képes lesz megkötni a szén-dioxidot, amely aztán feszültség megváltoztatásával felszabadítható.

A startup számításai szerint a versenytársaknál 70 százalékkal kevesebb energia felhasználásával lesznek képesek egységnyi üvegházhatású gáz megkötésére. A technológia a légkörből történő befogásra, illetve közvetlenül a forrásnál, vagyis például gyárakban is alkalmazható lesz.

A bevont forrásokból az első prototípusok elkészítésére már 2022-ben sor kerülhet, egy amerikai olajipari, illetve egy európai fémipari vállalat üzemében. Ugyanakkor a technológia nagy léptékű alkalmazására – ha be is váltja a hozzá fűzött reményeket – még éveket kell várni.

A befektetők ennek ellenére nem véletlenül lelkesek: a Verdox számításai szerint ugyanis egy tonna szén-dioxid megkötését legfeljebb 50 dollárból meg tudják majd oldani, miközben a Climeworks jelenleg egy tonna kibocsátást 1200 dollárért képes ellentételezni.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: bloomberg.com
Vissza
Hírfolyam