2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Háromoldalú megállapodással létrejött a Pilisi Bioszféra Rezervátum

Pilisborosjenő önkormányzata, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. a települést övező természet hatékonyabb védelme érdekében kötött háromoldalú megállapodást.

Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere a háromoldalú együttműködés aláírását megelőzően elmondta, hogy az együttműködés keretében 25 hektáros örökerdő, valamint új, a turizmust és a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítmények jönnek létre. 

A polgármester hangsúlyozta:

az együttműködés „egy erős lépés abba az irányba, hogy a természeti értékek kezelése, védelme még magasabb szintre lépjen”.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője az MTI-nek elmondta: Pilisborosjenő lakóövezetének határában 25 hektáros, cserből és kocsánytalan tölgyből álló örökerdőt hoznak létre, valamint a falu környéki erdőrészleten lassítják a fakitermelést, az erdők széleit a tájképi szempontok figyelembevételével, organikusan alakítják ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az erdőgazdaság fenntartja a természetbarát erdőlátogatást segítő létesítményeket és túraútvonalakat, valamint újakat jelöl ki, illetve a települést bekapcsolja a Pilis Bike és Pilis Ride kerékpáros és lovas úthálózatokba. Pilisborosjenő önkormányzata vállalta, hogy parkolókat és gyalogátkelő helyet és turistapihenőt épít, valamint a lakosságot is bevonja az örökerdő kialakításába.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park a Pilisborosjenő környékén jelentős területeket borító feketefenyő visszaszorításában és őshonos fajokból álló növénytársulások létrehozásában vállalt szakmai koordinációs feladatot.

Bár a rezervátum szó tiltást, kirekesztést sugallhat, ezzel szemben az UNESCO által életre hívott program lényege éppen az emberek, elsősorban a helyi lakosok, gazdálkodók és a természeti környezet harmóniájának a megteremtése, aminek a háromoldalú megállapodás tökéletesen megfelel – hangsúlyozta Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Önálló környezetvédelmi minisztériumot szorgalmaz 180 civil szervezet A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam