2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság javaslata végül zöldnek tekinti a földgáz- és az atomenergiát

Feltételekkel ugyan, de a fenntartható energiaforrásokkal azonos elbírálás alá vette az Európai Bizottság a nukleáris és földgázenergiát, ami a befektetők számára kedvezőbb adószabályokat jelent.

Az EU úgynevezett taxonómia-rendeletének célja, hogy csak a valóban klímabarát beruházások minősülhessenek zöldnek, s az ezt támogató adószabályok által vonzóbbá váljanak a magántőke számára, elkerülendő az eddig széles körben bevett „zöldre mosást” a tagállamok energetikai beruházásainak megközelítéseiben – ismerteti a hvg.hu.

Az atomenergia zöldítésének legnagyobb támogatója Franciaország: a francia energiamixből 2019-ben 41,1 százalékkal részesedett a nukleáris energia. A paksi beruházás miatt Magyarország is teljes mértékben támogatta a francia álláspontot – de további 11 tagállam is ezen a véleményen van.

Számos levél, felszólítás, állásfoglalás érkezett a taxonómiarendelet kapcsán Brüsszelbe.

Az osztrák, a holland, a svéd és a dán klímaügyi miniszter írásban fordult az Európai Bizottsághoz, és kérték, hogy a fosszilis gázzal kapcsolatos tevékenységet ne kezeljék fenntarthatóként. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság sem volt egységes, és három biztos nem támogatta a javaslatot.

A gázzal és az atomenergiával kapcsolatos bizonyos tevékenységek a következő feltételek teljesülése esetén eshetnek a fenntartható energiaforrásokkal azonos elbírálás alá:

  • mind a gáz, mind az atomenergia esetében hozzájárulás a klímasemlegességre való átmenethez;
  • az atomenergia esetében a nukleáris biztonsági és a környezetbiztonsági követelmények teljesítése;
  • a gáz esetében pedig hozzájárulás a szénről a megújuló energiaforrásokra való átmenethez.

Ugyancsak döntés született egyedi közzétételi követelményekről a vállalkozások gáz- és atomenergia-ipari tevékenységei vonatkozásában. Ennek célja, hogy a befektetők egyértelműen beazonosíthassák, mely befektetési lehetőségek foglalnak magukban gázzal vagy atomenergiával kapcsolatos tevékenységeket, és így megalapozott döntéseket hozhassanak.

A jogszabályt még megvitatják a tagállamok és az Európai Parlament is, a várakozások szerint komoly viták várhatók a kérdésről.

Neked ajánljuk
Két év alatt országosan 36 ezer sorfát ültettek el a Településfásítási programban Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam