2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cseh és a lengyel kormányfő megegyezett a Turów bánya üzemeltetéséről

A cseh–lengyel államközi megállapodást csütörtök délben, Prágában írta alá a két ország kormányfője, Petr Fiala és Mateusz Morawiecki. Mindkét kormányfő sikernek minősítette a megállapodás aláírását, amely szerintük „súlyos akadályt” távolított el a cseh–lengyel kapcsolatok elől.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy tavaly a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába.

Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Lengyelország a megállapodásban kötelezte magát arra, hogy Turów közelében föld alatti védőrendszert épít ki, amely megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását lengyel területre.

Ugyancsak vállalták földgát kiépítését a zajszennyezés terjedésének megakadályozására a cseh határrégióba, és néhány további környezetvédelmi intézkedést is.

A lengyel fél kötelezte magát továbbá arra, hogy 45 millió eurót fizet a cseheknek megfelelő környezetvédelmi óvintézkedésekre a határ menti régióban. Prága pedig arra kötelezte magát, hogy miután megkapja a pénzt, visszavonja az Európai Bírósághoz benyújtott panaszát Lengyelország ellen. A bíróság a cseheknek adott igazat, és kártérítés megfizetésére kötelezte Varsót, aminek Varsó nem tett eleget.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Neked ajánljuk
Föld napja: Fotókiállítás a visegrádi országok természeti kincseiről Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam