2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak az országokat, a különböző jövedelmi helyzetű csoportokat sem egyformán terheli a klímával kapcsolatos felelősség

A klímaváltozás egyik keveset emlegetett aspektusa, hogy a világ jómódú lakói – akár fejlett, akár feltörekvő országban élnek –, sokkal nagyobb arányban részesednek a szén-dioxid-kibocsátásból, mint a szegényebbek. Utóbbiak kibocsátása gyakorlatilag már ma sem haladja meg a 2030-as kibocsátási célokat.

A klímaváltozás mérséklésének egyik fontos vitatémája, hogy a gazdag országok, amelyek az elmúlt bő 150 évben jóval nagyobb részben járultak hozzá a Föld légkörének átalakulásához, vállaljanak nagyobb szerepet, viseljenek nagyobb költségeket a klímaváltozás elkerülésében.

Azt azonban nem szokták emlegetni, hogy ugyanez a helyzet az egyes társadalmakon belül a jómódúak és a szegények viszonylatában

– mutatott rá Lucas Chancel közgazdászprofesszor a The Guardianen megjelent cikkében, amelyet az Index szemlézett. Akár a fejlett, akár a feltörekvő országokat nézzük, a gazdagok jóval nagyobb mértékben terhelik a légkört, mint a szegények.

E különbség figyelmen kívül hagyása, azaz a klímaváltozás fékezésével járó terhek egyenletes szétosztása az emberek között elvezet egy ördögi körhöz: a szegényebb háztartásokat jobban megterhelik a gazdaság átállításának költségei, ami csökkenti a vásárlóerejüket és rontja az életszínvonalukat – mutatott rá a közgazdász.

Ez arra ösztönzi a szavazatokat kereső politikusokat, hogy ne erőltessék a szükséges intézkedéseket, ami a környezet további károsításához és a probléma kezelésének megdrágulásához vezet.

Chancel szerint a fenti csapda elkerüléséhez a társadalmak felső rétegének mélyebben a zsebébe kellene nyúlnia a klímaváltozás kezelésében. A szegényebbek ugyanakkor kevesebbet tehetnek a helyzet javításáért, ezért nem mindegy, milyen megoldásokkal próbálkoznak a kormányok.

A The Guardian cikkírója támogatná, hogy a jövedelmek átcsoportosításából finanszírozzák a klímaváltozás kezelését. A szakember szerint a szennyezésért elsősorban a felelős társadalmi csoportokra kirótt, károsanyag-kibocsátással összekapcsolt progresszív vagyonadó lehetne a megoldás: az érintetteknek annál kevesebbet kellene fizetniük, minél kevésbé szennyezően működnek a birtokukban lévő vállalatok.

Így elterelhetnék a befektetői tőkét a légszennyező iparágaktól a tisztábbak felé, a gazdagok ezzel megszabadulhatnának ettől a köztehertől, miközben nem a szegények fizetnének azért a gondért, amit nem elsősorban ők okoznak.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam