2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldfalak, zöldtetők és parkok nem jelentenek automatikusan gyógyírt a városok minden problémájára

Növények telepítésével a klímaváltozás számos káros következménye ellensúlyozható, legyen szó a városi hőszigetről vagy a hirtelen lezúduló csapadék miatt keletkező villámárvizekről – azonban a települések klimatikus viszonyai erősen befolyásolják, hogy a megoldások mennyire tudják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

A modern városok jelenlegi állapotukban változatosan erősítik fel és teszik a lakóik számára még nehezebben elviselhetővé a klímaváltozás negatív következményeit: a beton- és fémfelületek amellett, hogy a hő megkötésével, majd éjszakai leadásával fokozzák a forróságot, az esővíz elszivárgását is akadályozzák. Mindezt csak tetézi, hogy növények hiányában a levelek párologtatásából eredő hűtő hatástól is elesünk.

Nem meglepő, hogy az elmúlt években egyre nő a betondzsungelbe csempészett zöldfelületek népszerűsége, amelyek elvben mindkét problémát csökkenthetnék. Egy, a Nature Communicationsben publikált friss tanulmány alapján azonban ez nem ilyen egyszerű:

a zöldítés hatékonyságát nagyban befolyásolja a kérdéses város klímája – míg az árvizek elleni védekezésben a szárazabb területeken, addig a hőség kezelésében a párásabb régiókban található települések bizonyultak sikeresebbnek.

Mindkét probléma kezelését azonban a Cardiff Egyetem kutatóinak globális vizsgálata szerint a városok elenyésző hányada várhatja a zöldtetők, zöldfalak és parkok telepítésétől.

A helyzet nem olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy a talaj jellemzői és a növények klímafüggő növekedési üteme mennyire befolyásolhatja ezeknek a stratégiáknak a sikerét. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a zöldfelületek növelése számos járulékos előnnyel jár, nemcsak az élővilág és a lakosság jólléte, de például a szennyezés ártalmainak csökkentése szempontjából is.

A 175 város 15 évre kiterjedő időjárási adatait elemző vizsgálat alapján a vastagabb talajtakaróval, fásítással kialakított zöldterületek ellenállóbbak és hatékonyabbak, de a legfontosabb tanulság mindenképpen az, hogy az alkalmazkodásra irányuló zöldítés megtervezésekor mindig a város egyedi jellemzőiből kell kiindulni. 

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam