2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Levegő Munkacsoport: Budapest és környéke levegőminőségi terve alkalmatlan a szennyezés csökkentésére

A civil szervezet szerint sokkal határozottabban és gyorsabban kellene lépni ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a légszennyezés.

A Levegő Munkacsoport elemzése szerint az újabb tervezet nem felel meg annak a jogszabályi követelménynek, amely szerint a légszennyezést a lehető legrövidebb időn belül érdemben kell csökkenteni.

Budapest és környéke légszennyezettségéért elsősorban a háztartási tüzelés és ezen belül különösen a hulladékégetés a felelős.

Bár a tervezet is elismeri, hogy „aggasztó méreteket öltött a kommunális hulladékok háztartási tüzelőberendezésben történő égetése”, semmiféle konkrét intézkedést nem irányoz elő ennek a jogsértő tevékenységnek a haladéktalan felszámolására.

Holott az intézkedési lehetőségek nagy része éppen a kormányhivatal, illetve a felügyelete alá tartozó járási (kerületi) hivatalok hatáskörébe tartozik – hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

A fűtésből eredő légszennyezés csökkentéséhez valóban rendkívül fontos az épületek korszerűsítése és a távfűtés szélesebb körű elterjesztése, ahogyan azt a tervezet is előirányozza, ám ahhoz, hogy ezek az intézkedések érdemben javítsák a levegő minőségét, legalább egy, de inkább több évtizedre van szükség. A levegőminőségi tervnek viszont olyan lépéseket kell előírnia, amelyek egy-két éven belül érdemi javulást idéznek elő – mutatott rá a szervezet.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője szerint számos olyan intézkedés lehetséges, amelynek megvalósításával már rövid időn belül számottevően visszaszorítható a fűtésből eredő légszennyezés, ezek közül azonban egy sem szerepel a tervezetben. „Ilyen többek között a hatóságok megerősítése, a rendszeres ellenőrzés, a széles körű és hatékony szemléletformálás, valamint a rászorulók fűtési támogatása. Javaslatainkat évek óta rendszeresen megküldjük a kormánynak, ezért különösen érthetetlen, hogy a hatóság miért hagyta figyelmen kívül ezeket.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam