2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős légszennyezést okozott az erdőtüzek füstje Bogotában

Környezetvédelmi riasztást rendeltek el Kolumbia fővárosában az Amazonas vidékén égő erdőtüzek okozta füst miatt – közölte vasárnap Claudia López Hernández, Bogotá polgármestere a Twitteren.

A lángoló erdőség füstjét a szél egészen a 350 kilométerre északnyugatra lévő fővárosig hordta. A légminőséget figyelő állomások túlnyomó többsége 48 órája magas légszennyezettségi szintet mutatott. A polgármester felszólította a főváros mintegy nyolcmillió lakóját, hogy a napokban lehetőleg kerüljék a szabadtéri fizikai tevékenységet – számolt be róla az MTI.

A hatóságok szerint az erdőtüzeket olyan lázadó fegyveres csoportok okozhatták, amelyek nem tartják tiszteletben a bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet közti 2016-os békemegállapodást.

Az erdőtüzek kiterjedtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Serrania del Chiribiquete természetvédelmi parkra is.

Heydeer Palacio, a délkeleti Guaviare megye kormányzója szerint mintegy tízezer hektár vált a lángok martalékává.

Diego Molano Aponte védelmi tárcavezető szerint a felkelők az erdőség felperzselésével akartak megtisztítani területeket illegális mezőgazdasági, pontosabban jószágtartási célokra.

Bogotá városát füst borítja 2022. február 5-én Fotó: EPA/Mauricio Duenas Castaneda

A bogotái kormány szerint az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az erdőirtás az Amazonas vidékének Kolumbiához tartozó részén. Mindemellett, a kolumbiai környezetvédelmi minisztérium szerint, 2022 januárja volt az utóbbi évtized legmelegebb hónapja a régióban.

Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A fásítás nem csodaszer A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam