2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utolsó fejezetéhez érkezett a határ menti bánya miatt kialakult cseh–lengyel konfliktus rendezése

Csehország visszavonta az Európai Bíróságon Lengyelország elleni keresetét a Turów lignitbánya ügyében. A konfliktus forrása a potenciális zaj-, levegő- és talajvízszennyezés volt. Lengyelország az európai szénbányászat utolsó bástyájaként energiatermelésében egyelőre túlnyomórészt még mindig a szénre támaszkodik.

A két ország között feszültséget okozó ügy megoldásáról csütörtökön Prágában államközi megállapodást írt alá Petr Fiala cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A megállapodásban Varsó egyebek között kötelezte magát, hogy 45 millió eurós kártérítést fizet a cseheknek, Prága pedig megígérte, hogy ezután visszavonja Lengyelország elleni keresetét az Európai Bíróságon.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter csütörtökön késő este közölte, hogy már átutalták a pénzt Csehországnak. 

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy tavaly a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét, s egyben döntést hozott a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A csütörtökön aláírt államközi megállapodásban – amelyet mindkét fél kompromisszumnak minősített – a kártérítés megfizetésén kívül Varsó kötelezte magát, hogy Turów közelében föld alatti védőrendszert épít ki, amely megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását lengyel területre, továbbá egy földgátat, amely akadályozni fogja a zajszennyezés átterjedését a cseh határrégióba, és néhány további környezetvédelmi intézkedést is tesz.

Fotó: MEDIA WNET/flickr.com/cc by

A Lengyelország által kifizetett kártérítésből 10 millió euró a cseh államkasszába megy, míg 35 millió eurót a Turów bánya üzemeltetése következtében közvetlenül érintett Libereci régió kap.

Neked ajánljuk
A levegőszennyezés szempontjának figyelembevételét szorgalmazzák a lakossági beruházások során A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam