2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet szeretete részben öröklött tulajdonság, de a zöld közelsége az igazán döntő

A természettel való élő kapcsolat, a rendszeres, szabadban töltött idő a testi és lelki egészség szempontjából is meghatározó. Egy ikervizsgálat eredményei alapján a természet iránti igény részben genetikailag meghatározott: akiben erősebb ez a vágy, feltehetően nehézségek árán is felkeresi a parkokat, erdőket. Ezért is fontos, hogy a zöld területek lehetőség szerint mindenki számára hozzáférhetők legyenek – de azért is, mert a természethez való kapcsolódást életünk végéig tanuljuk. 

A Singapore-i Nemzeti Egyetem kutatója, Chia-chen Chang  egy 1151 ikerpárból álló minta segítségével vizsgálta, mennyiben befolyásolja az öröklés a természethez való viszonyt, illetve a természetben töltött idővel kapcsolatos szükségleteinket.

A kutatás eredményei alapján az egypetéjű ikrek jobban hasonlítottak a természethez való viszonyulásukat tekintve, mint a kétpetéjű ikrek, ami azt mutatja, hogy

az öröklődés mérsékelten, de hatással van a természettel való kapcsolat alakulására, ugyanakkor a kor előrehaladtával a tapasztalatok és a lakókörnyezet sajátosságai válnak igazán maghatározóvá.

A természettel kapcsolatos érzelmek alakulását 46, a zöldbe tett látogatások gyakoriságát 34 százalékban befolyásolták genetikai tényezők. Ugyanakkor a városi környezetben élők az erre alkalmas helyszínek hiányában rendre kevesebb élményre tettek szert a természetben, ami megnehezíti a természetszeretet szempontjából kulcsfontosságú tapasztalatok megszerzését.

A kutatás felhívta rá a figyelmet: a természetcentrikus emberek talán nagyobb kellemetlenségeket is vállalnak azért, hogy eljuthassanak a zöldbe, de az ebből eredő egészségügyi előnyökre mindenkinek szüksége van. Ezért a városok fejlesztésénél a parkok hozzáférhetőségének is fontos szempontnak kellene lennie.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Biolumineszcencia: a fényes jövő A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam