2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kutatási kudarcból született új szén-dioxid-elnyelő technológia

A Delaware-i Egyetem mérnökei eredetileg úgynevezett hidroxidcserélő membrán (HEM) üzemanyagcellákon dolgoztak, amelyek a hagyományos, savalapú modulok megfizethetőbb és környezetbarát alternatívái. Abban nem jártak sikerrel, ugyanakkor úttörő megoldást találtak a problémás üvegházhatású gáz befogására.

Miközben az üzemanyagcellákkal kísérleteztek, nem várt, és később gyümölcsözőnek bizonyuló akadályba ütköztek: megállapították, hogy a HEM rendkívül érzékeny a levegőben található szén-dioxidra, ami megnehezíti az akkumulátorok megfelelő működését – ismertette a Liner.

„Amint beleástuk magunkat a mechanizmusba, rájöttünk, hogy az üzemanyagcellák szinte minden szén-dioxidot, ami beléjük kerül, felfogtak, és rendkívül hatékonyan leválasztották” – magyarázta Brian Seltzer, a tudóscsapat vezetője.

Végül a HEM üzemanyagcellákban megfigyelt, beépített öntisztító folyamatot használták ki egy szén-dioxid-szeparátor létrehozására, amit a tömbök elé lehet helyezni, így felfogható a levegőben lévő káros gáz több mint 99 százaléka.

A karbonbefogásra épített, nagyjából üdítős doboz méretű prototípus körülbelül 10 liter levegő percenkénti kiszűrésére képes.

Az új módszer amellett, hogy növeli a karbonbefogási technológia általános teljesítményét, lehetővé teheti a fenntarthatóbb üzemanyagcellák kereskedelmi gyártását is – olvasható az egyetem közleményében.

A szerkezetet úgy tervezték, hogy a kipufogógázokat is könnyedén szűrni tudja az autókon, ezenfelül számos más téren is felhasználhatnák, például repülőgépeken, tengeralattjárókon és akár űrhajókon is.

Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam