2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olaj- és gázipari létesítmények működése jelentős metánkibocsátással jár

Az olaj- és gázipari létesítmények karbantartása és meghibásodása során felszabaduló hatalmas metánfelhők 20 millió jármű egy évre eső kibocsátásával egyenértékű üvegházgázt tartalmaznak.

Az Európai Űrügynökség Sentinel–5P nevű műhold fedélzetén található a troposzféra megfigyelő műszer, ami naponta méri a metánt a légkörben. Ezeket az adatokat használták fel kutatók az emberi tevékenységhez köthetően, 2019 és 2020 között globálisan a légkörbe juttatott metán eredetének tisztázására. 

A február elején, a Live Science oldalán publikált kutatás alapján az ultrakibocsátók óránként 27,5 tonnánál is több metánt termelnek, aminek egyharmadát teszi ki a szénkitermelés, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás együttes hatása,  kétharmada az olaj- és gázkitermelésből származik.

A karbantartási munkálatok ideje alatt kibocsátott metán az összes olaj- és gázipari metánkibocsátás mintegy 8-12 százalékát teszik ki.

Az olaj- és gázipari tevékenységekből származó időszakos metánkibocsátás az egész világon gyakori jelenség, azonban többnyire nem jelentik. 

A vizsgált időszakban Türkmenisztánban volt a legmagasabb a becsült metánkibocsátás, ezt követte Oroszország, az Egyesült Államok, Irán, Kazahsztán és Algéria.

A kutatók ugyanakkor kiemelték: a metánfelhőket egyes területeken nem is tudták mérni. Ilyen volt például az amerikai Permian-medence vagy Kanadában és Kínában azok a területek, ahol kőolajat termelnek. Ezekben a régiókban ugyanis az összkibocsátás túl magas volt ahhoz, hogy az egyes ultrakibocsátásokat észlelni lehessen.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam