2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A metánszint gyors növekedése aggasztja a tudósokat

A friss amerikai kormányzati adatok az elmúlt években a légkör metánkoncentrációjának gyors növekedését jelezték. A kutatók tartanak attól, hogy az ember okozta klímaválság ördögi visszacsatolási spirált indított el, ami megállíthatatlanul a bolygó felmelegedéséhez vezethet.

Nagyon úgy néz ki, hogy a felmelegedés a további felmelegedést fogja táplálni.
A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) januárban közzétett kutatása kimutatta, hogy 2021-ben, a feljegyzések szerinti negyedik legmelegebb évben, a metán légköri koncentrációja meghaladta az 1900 ppm értéket – ismertette a Nature nyomán a Makronom.

A metánkibocsátás növekedése az ezredforduló környékén lelassult, viszont 2007 körül gyors és titokzatos növekedésnek indult.

A tudósok régóta tartanak attól, hogy a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos égetése olyan láncreakciókat indíthat el, amelynek következményei visszafordíthatatlanokká válnak. Ezért szorgalmazták például, hogy a metánkibocsátás bizonyos okait – például a permafroszt felolvadását – ne minősítsék „természetesnek”, mivel ezek jellemzően az ember okozta felmelegedés következményei.

„A felmelegedés táplálná a felmelegedést? Ez egy hihetetlenül fontos kérdés. Egyelőre nincs rá válasz, de nagyon úgy tűnik, hogy igen” – hangsúlyozta Euan Nisbet, a londoni Royal Holloway Egyetem tudósa.

Az izotópos trendek legújabb elemzése alapján úgy becsülik, hogy az olyan antropogén források, mint az állattartás, a mezőgazdasági hulladék, a hulladéklerakók és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése a 2007 és 2016 közötti időszak teljes metánkibocsátásának mintegy 62 százalékáért felelős.

Bár a COP26 klímacsúcson többtucatnyi ország aláírta azt a kötelezettségvállalást, amely szerint az évtized végéig a 2020-as szinthez képest 30 százalékkal csökkentik a metánkibocsátást, az éghajlatvédelmi csoportok szerint az ígéret mögül hiányoznak a konkrét intézkedések.

Julie McNamara, az Aggódó Tudósok Uniója klíma- és energiaprogramjának politikai igazgatóhelyettese rámutatott: régóta ismerjük a metán káros hatásait, „tudjuk, hogy továbbra is az olaj- és gázipari műveletek jelentik ennek fő forrását, és tudjuk, hogy már léteznek megoldások a gyors csökkentés elősegítésére. Ennek ellenére az olaj- és gázipari műveletek továbbra is tarthatatlanul magas és teljesen megelőzhető metánkibocsátással járnak”. Hangsúlyozta: „a metánkibocsátás gyors csökkentése jelentős és nagyon szükséges rövid távú éghajlati előrelépést eredményezne”.

Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam