2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A párizsi klímacél még elérhető

Van rá esélyünk, hogy két foknál állítsuk meg a felmelegedést, ugyanakkor a legdrámaibb, 4-5 fokos felmelegedéssel járó forgatókönyvek bekövetkezésének nagyon kicsi a valószínűsége – erre a következtetésre jutottak több mint 1300 lehetséges forgatókönyv elemzése alapján amerikai klímakutatók.

A klímakutatók úgynevezett forgatókönyveket használnak a klímaváltozás lehetséges kimeneteleinek feltérképezésére, olyan tényezőket figyelembe véve, mint a szén-dioxid-kibocsátás lehetséges alakulása vagy a különböző klímavédelmi szabályozások bevezetése. A kutatók által leggyakrabban használt forgatókönyveket az IPCC dolgozta ki 2005-ben, majd 2010-ben frissítés gyanánt újabb forgatókönyveket készítettek.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmányhoz a kutatók visszanyúltak ahhoz az 1311 forgatókönyvhöz, amelyből korábban a fenti, leggyakrabban használt szcenáriók kiválasztásra kerültek. Megvizsgálták, melyek azok, amelyekben a 2005–2050 közti időszakra vonatkozó kibocsátásnövekedés becslése a leginkább összhangban van a 2005 és 2020 között ténylegesen bekövetkezett folyamatokkal.

Ez alapján pár száz megalapozott forgatókönyvet találtak, amelyek pontos előrejelzéssel szolgálhatnak a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódása és a már bejelentett klímavédelmi intézkedések megvalósulása esetén.

A tanulmány készítői szerint a kevésbé megbízhatónak bizonyuló forgatókönyvek túlbecsülték a fejlődő országokan bekövetkező gazdasági növekedést, illetve az elmúlt évtized során a technológia árának csökkenése miatt a megújuló energiaforrások gyorsabban terjedtek el a vártnál.

A kutatók aláhúzták: fontos lenne a klímaforgatókönyvek rendszeres frissítése, és a megalapozatlan, elavult feltevéseken alapuló szcenáriók használatának elkerülése.

Elemzésük szerint az eddigi adatokkal, illetve a Nemzetközi Energia Ügynökség 2050-re vonatkozó előrejelzéseivel leginkább összhangban álló klímaforgatókönyvek alapján 2100-ra 2-3 fok körüli felmelegedéssel számolhatunk.

Ez azt jelenti, hogy a felmelegedés 2 foknál történő megállítása még elérhető cél

– hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Roger Pielke Jr. Következtetéseikkel nincsenek egyedül: az utóbbi időben egyre több klímakutató jutott arra, hogy az apokaliptikus jövőtől nem igazán kell tartanunk, illetve a közepes mértékű felmelegedés a legvalószínűbb.

Neked ajánljuk
Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót A Mars megismerése segíthet megfejteni a földi viharok működését Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam