2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állások milliói tűnhetnek el a klímaváltozás miatt

A globális munkaórák legalább 2,2 százaléka elveszhet 2030-ra.

Globálisan több mint egymilliárd dolgozó van potenciálisan kitéve hőstressznek a munkavégzés alatt. Különösen a szabadtéri és a nehéz fizikai munkát ellátók, az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók vannak veszélyben – írja Szabó Amanda Imola meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának doktorandusza a hőstressz negatív hatásaival foglalkozó kutatásában.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization, ILO) szerint még ha sikerül is másfél Celsius-fok környékén megállítani a globális felmelegedést, 2030-ra így is 2400 milliárd dolláros veszteségre készülhet a világgazdaság.

Az emelkedő hőmérséklet miatt csökkenni fog a munkavégzés intenzitása és időtartama, így még az optimista becslések szerint is a globális munkaórák legalább 2,2 százaléka elveszhet 2030-ra, ami 80 millió teljes állásnak felel meg.

A problémát csak fokozza, hogy a hőstressz leginkább a szegény országokra van komoly hatással, ezzel tovább növelve a társadalmi különbségeket. Az éghajlatváltozás mérséklése mellett fontos lesz változtatni a munkavédelmen is, hogy csökkenjenek a nehezedő munkakörülményekből eredő nehézségek.

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam