2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke sem támogatja az általános karbonadót

Pascal Canfin attól tart, felerősítheti az EU-ellenes populista demagógiát, ha Brüsszel az állampolgárokat is megadóztatná a klímaváltozás elleni harc jegyében. Az Emmanuel Macron pártjának listájáról az Európai Parlamentbe került politikus azt javasolja, hogy csak az üzleti szféra fizessen karbonadót, a polgárok ne.

Ugyanakkor ha csak az üzleti szféra fizetné meg ezt az adót, akkor nem biztos, hogy elég pénz gyűlne össze az uniós zöld program, a Green Deal finanszírozására – írja a Politico alapján a hvg.hu.

Az Európai Uniónak van egy 72 milliárd eurós szociális alapja, amelyből támogatni lehetne azokat a szegényebb családokat, amelyeket a karbonadó komolyan sújtana. Csakhogy ez a pénz kevés, de a fukar nettó befizető országok, elsősorban Hollandia és Svédország nem hajlandók többet fizetni.

Ha Brüsszel kitart amellett, hogy a karbonadót a polgárokkal is megfizetteti, akkor ezzel azt kockáztatja, hogy a konzervatívabb tagállamok megvétózzák az egész zöld csomagot

– érvel Pascal Canfin. Emellett szerinte nem csökkenne jelentősen a szén-dioxid-kibocsátás, ha megadóztatnák az autókat és a lakásokat. A családok nagy többségének ugyanis nincs pénze arra, hogy bevállalja a drága változtatásokat.

Egy magát megnevezni nem kívánó bizottsági szakértő viszont ezzel kapcsolatban azt mondta a Politicónak, hogy a háztartások kétharmad részben felelősek a szén-dioxid-kibocsátásáért. Ha kivesszük őket a rendszerből, akkor a klímavédelmi célok elérése tolódhat távolabbra.

Február 16-ig lehet benyújtani módosító javaslatokat. Az Európai Parlament májusban vagy júniusban szavazhat erről.

Neked ajánljuk
Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Hatékonyabb klímavédelmet ígér Emmanuel Macron Biolumineszcencia: a fényes jövő Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam