2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nap nem válogat, a hőségből mégsem jut ki mindenkinek egyformán

Egy friss tanulmány szerint az alacsonyabb jövedelmű népességhez tartozók már ma is 40 százalékkal nagyobb mértékben vannak kitéve a hőhullámoknak, mint a magasabb jövedelmű csoportok – a különbség pedig az elkövetkező évszázadban csak nőni fog.

Az évszázad végére az emberiség legszegényebb, ezért alkalmazkodásra legkevésbé képes 25 százaléka olyan mértékű hőségnek lesz kitéve, mint a népesség fennmaradó 75 százaléka összesen – erre a következtetésre jutottak az Earth's Future című folyóiratban közzétett tanulmányukban amerikai és kanadai kutatók.

A klímaváltozás következményei több okból sem érintik egyformán a különböző szociális helyzetben lévőket.

A szegényebb csoportok lakóhelyük jellegzetességei, illetve az információ és az alkalmazkodáshoz szükséges feltételek (légkondicionáló berendezések) hiánya miatt is jobban megsínylik az egyre gyakoribbá váló hőhullámok következményeit.

A kutatók történelmi adatokat, klímafeljegyzéseket és alkalmazkodási stratégiákkal kapcsolatos megfigyeléseket párosítottak a klímamodellek előrejelzéseivel, hogy becsléseket készíthessenek arról, hogyan hathat a jövőben a felmelegedés a különböző jövedelmi csoportokba tartozókra.

Eredményeik alapján 2100-ra a föld népességének legszegényebb egynegyede a klímaberendezésekhez való hozzáférés javulása, hűtött menedékek létrehozása, megfelelő előrejelző rendszerek és a kültéri munkavégzés szabályozása mellett is jobban ki lesz téve a hőség következményeinek, mint a jobb társadalmi helyzetben lévők: évente 23-mal több forró napot kell majd átvészelniük.

Fotó: luoman/iStock/Getty Images Plus

A tanulmány készítői rámutattak: eredményeik ismételten megmutatták, hogy a klímaváltozás következményei egyenlőtlenül sújtják a Föld népességét, és gyakran éppen azok a csoportok és országok szenvedik meg ezeket a leginkább, amelyek nem, vagy csak kismértékben járultak hozzá a kialakulásáért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásához.

A kutatók ugyanakkor bíznak abban, hogy fel tudják hívni a figyelmet az extrém hőséggel kapcsolatos figyelmeztető rendszerek és a hatékony, a leginkább rászorulókhoz is eljutó tájékoztatás fontosságára a hőséggel járó egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam