2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jó szándékú, de túlzásba vitt városi méhészkedés még ronthat is a beporzókrízisen

A beporzó rovarok eltűnésével kapcsolatos jogos aggodalom és a természethez való kapcsolódás vágya Svájcban is sokak számára vonzó szabadidős tevékenységgé tette a méhészkedést. Csakhogy egy friss kutatás eredményei alapján megfelelő szabályozás hiányában ez a lelkesedés a terület eltartóképességét meghaladó számú rovar jelenlétéhez vezetett, ami már a vadméhek állományait is veszélyeztetheti.

Joan Casanelles Abella és Marco Moretti kutatók 14 svájci város méhkaptárainak számát vetette össze a területen rendelkezésre álló virágkínálattal.

Eredményeik alapján 2021 és 2018 között a kaptárak száma háromszorosára, 3139 ről 9370-re nőtt.

Az általuk alkalmazott modell alapján ekkora méhpopuláció számára a településeken nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű nektár.

Még a zöld felületek, jelentős, akár 75 százalékos – egyébként nem reális – növekedése mellett sem lenne fenntartható ennyi méh jelenléte a városokban – hangsúlyozták a kutatók, felidézve, hogy egy korábbi tanulmány 7,5 kaptár/négyzetkilométeres sűrűségben határozta meg a méhészkedés fenntarthatóságát biztosító optimális értéket.

A kutatók szerint az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a háziméhek esetében is haszonállatokról van szó, ezért a felelős tartásukhoz a megfelelő mennyiségű táplálék biztosítása is hozzátartozik. Ráadásul a városok virágos növényei meglepően fajgazdag vadméhpopulációt is eltarta(ná)nak, amelyek így a táplálékért való egyenlőtlen versenyre kényszerülnek.

Csak Zürichben 164-féle vadméh él Fotó: Michael Derrer Fuchs/iStock/Getty Images Plus

A kutatók szerint egyelőre nem egyértelmű, mennyiben veszélyeztetheti a méhészkedés térnyerése a városok biológiai sokféleségét, de az emberek jó szándékának maximális elismerése mellett hangsúlyozzák a szigorúbb szabályozását és a szemléletformálás szükségességét.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam