2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szegénység felszámolása nem veszélyeztetné a klímacélok elérését

Minimális hatással lenne a karbonkibocsátásra az, ha az emberiségnek sikerülne teljesíteni az ENSZ fenntartható fejlődési céljaiban foglaltakat, és 2030-ra felszámolná a szegénységet, a rászorulók jövedelmét a nemzeti szegénységi küszöb fölé emelve. Ugyanakkor a fejlett országok jómódú tagjainak belátása nélkül a klímacélok elérése illúzió maradna.

Nem lenne jelentős hatással az emberiség által kibocsátott szén-dioxid-mennyiségre az emberiség legszegényebb egymilliárdos rétegének társadalmi felemelkedése – erre a következtetésre jutottak a Nature Sustainabilityben publikált tanulmányban a hollandiai Groningen egyetemének kutatói. Az ok a gazdag és szegény társadalmak klímalábnyoma közti hatalmas egyenlőtlenségben keresendő.

A kutatók elemzésüket a Világbank részvételével készített, eddig csak részleteiben nyilvános, 116 országra, a Föld népességének 90 százalékára kiterjedő fogyasztói adatbázisa segítségével végezték el, ami a különböző helyzetű társadalmi csoportok ökológiai lábnyomának példátlanul pontos becslését tette lehetővé.

Eredményeik alapján azzal, ha világszerte sikerülne felszámolni a szegénységet – vagyis a jelenleg az adott állam szegénységi küszöbe alatt élőket a küszöb fölé emelni –, a globális szén-dioxid-kibocsátás 1,6-2,1 százalékkal emelkedne.

A kutatók kalkulációik során figyelembe vették a nemzetközi ellátási láncokból eredő kibocsátást, illetve azt is, hogy a fejlett társadalmakban a mobilitás klímaköltségei is magasabbak.

Eredményeik a kibocsátásban is megnyilvánuló, hatalmas egyenlőtlenségekre is felhívták a figyelmet: a föld leggazdagabb 1 százalékának a kibocsátása ugyanis 50 százalékkal magasabb, mint az emberiség legszegényebb 50 százalékának kibocsátása – összesen.

A jó hír, hogy a klíma szempontjából nem kell hezitálnunk, hogy tömegeket emeljünk ki a szegénységből.  A rossz hír az, hogy egy kisebbség kibocsátása hajtja a klímaváltozást generáló üvegházgáz-kibocsátást – mutattak rá a kutatók. Egy átlagos európai 6 tonna szén-dioxidot bocsát ki egy évben. A szegénységi küszöb alatt élők kevesebb mint egy tonnát, a szupergazdagok ugyanakkor 1000 tonna feletti mennyiséget. A túlfogyasztás visszafogása az egyetlen esélyünk – hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője, Klaus Hubacek.

Fotó: hadynyah/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam